Vad är en landningssida och vad bör man tänka på?

marin

Hur ska man tänka när det gäller upplägg och design på en landningssida och vad är en landningssida?

Vi börjar med att förklara vad en landningssida är. En landningssida är en unikt skapad hemsida som i normalfallet endast består av en enda sida och då med vanligtvis ett enda budskap.

Det kan vara en kampanj, en ny vara, en tjänst, ett erbjudande, rekrytering etc. Här kan ni kika in på några demosidor. En landningssida av det lite mer omfattande slaget.

[+] Gå vidare här (Doyle sails)

[+] Gå vidare här (Promo Företagsreklam)

[+] Gå vidare här (MarinCenter - Landningssida)

Normalt förlägger man sin landningssida under sin domän som en sk. Subdomän.  Ex.vis så här www.dittforetag.se/kampanj där sidan kampanj blir din landningssida. Man kan även sätta upp sidan som www.kampanj.dittforetag.se detta kräver dock att man har kontroll över sin DNS vilket måste sättas upp för denna typ av adresser.


Marknadsföring

Hur hittar man till min landningssida och vad är vinsten mot att ha det på sin egen hemsida?
En landningssida har den stora styrkan mot den vanliga hemsidan och det är att man har ett enda budskap, är enkel att förstå och försvinner inte i bruset av er egen hemsida.  Mer tydlighet helt enkelt. Man kan lite se det som en annons i en vanlig dagstidning.

Att marknadsföra sin landningssida på ett bra och smart sätt blir självklart helt avgörande när det kommer till utfallet.  Här finns det många olika metoder och åtgärder man bör tänka på. Först och främst lägg en ”blänkare” på er egen webbplats. Skapa Ad Words på Google (Sponsrade annonser) Skapa spännande och klickvänliga inlägg på Sociala Medier. Gäller det B2B glöm inte bort LinkIN som börjar växa sig allt starkare.

Sätt upp en budget för vad själva annonseringen får kosta, och håll fast vid den. När budgeten är förbrukad gör en utvärdering och sedan utifrån det ta beslut om man ska köra vidare.  Ett smart sätt kan vara att skapa två olika sidor, samma budskap, samma innehåll men olika i sitt format. Kanske en enklare och en mer utförlig. Med det blir det enklare att mäta utfallet.

Annonsering i dagspress där man har en lockande ”annons” som går till er landningssida. Sättet att sprida sidan är desamma som när det kommer till er egen hemsida, det är i princip detsamma. Här blir dock budskapet kort och koncist vilket är mycket bra.

Sammanslaget kallar vi ovan för Digital markandsföring.


Syfte

Syftet är som sagt att skapa en sida med ett aktuellt och tydligt budskap. Nästan alltid vill man få besökaren till att utföra en åtgärd som att lämna sitt intresse vilken man senare behandlar och bearbetar.
Vad ska man tänka på när man bygger sin landningssida? Grunden i tanken är att hålla budskapet kort och koncist. En landningssida måste ha ett tydligt budskap och vara enkelt att förstå.  
För företag som jobbar med B2B är målet att konvertera anonyma besökare till namn vilket i sin tur innebär bearbetningsbara kunder som i sin tur kan leda till en affär.


Vad bör man tänka på?

När man bygger upp sin landningssida så bör man noga tänka på innehållet och på förståelsegrad av sina texter etc. Man behöver mycket noga tänka igenom vad besökaren ska göra. Värt att veta är att alltför långa formulär skrämmer bort besökaren samma sak om det är på tok för kort.

Namn och e-postfält kan vara bra beroende på vad ni önskar, men det kan även vara skrämmande.
Om en person ska lämna sina uppgifter så behöver det tydligt framgå hur ni tänker er nästa steg.

Tanken som direkt kommer till besökaren om inte tydlighet finns är att man kommer bli bombad att säljare på telefon, mail etc. vilket gör att man direkt backar. Är man däremot tydlig så ökar möjligheten att besökaren kommer lämna sina uppgifter.  

Ex.vis: Lämna ert namn och e-postadress så kommer vi skicka er mer info och vår kampanj. Ni kommer även få ta del av vår kampanjkod vilken ger er XX% i rabatt. (Aggressiva säljare på telefon uteblir, det lovar vi er!)


Man behöver ha en god strategi för de olika stegen i processen. Vad händer när användaren lämnar sina uppgifter, vad ska bli nästa steg, har ni tagit fram svar på frågor etc. Hur ska kunden besvaras. Hur många klick krävs det för att komma i mål för besökaren? Frågorna är många och här krävs att ni har svar att ge till er själv i hela processen.

En dålig strategi innebär med stor förmodan förlorade besökare / uppgiftslämnare.  Vilket i sin tur innebär ett misslyckande när det kommer till ert införande av landningssidor. Väl utfört och väl igenomtänkt kan det vara mycket lyckat. Vi lever i en snabb värld och här har helt klart landningssidorna ett bra och gott syfte. Att snabbt fånga besökarens intresse.


Design och upplägg.

När man designar sin landningssida ska man tänka på att följa sin företagsprofil. Jobba traditionellt med er logotyp, följ er färgsättning, men stick ut där det medges att göra det. Jobba med video, med bild med Social medier. Jobba med formulär. Räkna antal klick för målet et.

Tänk på att hålla budskapet rent och tydligt. Massor med länkar till det ena och det andra skapar förvirring.
Sätten att designa en bra landningssida är outtömliga och här kan man gärna ta hjälp av designers som kan och är proffs på detta.

Skapa ett värde även efter att ni fått besökarens uppgifter. Det kan vara mer material att ladda ner. Extra rabatt etc.  Ett webbinare, ett personligt möte eller vad man nu har att erbjuda.

Vill ni veta mer om detta skriv en fråga till oss. Vi svarar utifrån bästa förmåga.

Mikael Andersson - Vallagruppen - Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. - 013 473 20 21kontakta oss
Vill ni veta mer?

Kontakta oss genom att skriva en fråga till oss, använd vårt enkla formulär eller skriv till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Självklart är ni varmt välkomna att ringa oss, vi finns för att hjälpa just er. Ring 013-473 20 20

Kontakta oss

 

Webblösningar för dig med krav!
Image
Vallagruppen AB | Linköping | Sverige

Sankt Larsgatan 22
582 24 Linköping

Tel: 013 190 81 70
E-post: info@vallagruppen.com

Image

Digital Kommunikation Med Kvalitet - Since 1998