Vad är Joomla hemsideverktyg? Vad är bra att veta!

Vad är Joomla och varför ska man välja det?

Vi försöker reda ut begreppen. Joomla är ett Online baserat hemside verktyg där ni som person eller företag kan bygga er egen webblösning.

Plattformen bygger på Open Source vilket enligt vår mening gör det till en stark utmanare. Open Soruce innebär i grova drag att källkoden är öppen och att alla människor World Wide drar sitt strå till stacken.

Fördelen att välja en Open Soruce lösning är att man inte binder fast sig till en specifik utvecklare vilket i sin tur kan göra att det kan bli mycket dyrt och komplicerat om man vill byta webhotell eller webbyrå.


Joomla är en Open Soruce lösning och är helt gratis att ladda ner och installera. Dock kan man säga så här, är man inte van med hantering av databaser och webblösningar över lag så kan det upplevas som rätt komplext, därvid kommer webbyråer in liknande vår egen. Det där med att få hjälp med själva grunduppsättningen och att få hjälp med själva grunddesignen kan vara ett smart drag, och man får självklart utgå från att det görs på ett proffsigt sätt för er som konsument.

Om lösningen för er del är att bygga helt från början så kan man självklart välja detta alternativ, känner man att man vill ha hjälp på vägen då kontaktar man en webbyrå. Men oavsett så är valet att gå på en Open Soruce likt Joomla lösning en smart idé.

Joomla är just det, ett mycket kraftfull hemsideverktyg som från version 3 dessutom är helt responsivt. Responsivitet innebär att hemsidan skalar om sig för mobiler, surfplattor eller datorer, detta får man med i själva grundkoden.

Ett verktyg som Joomla har andra smarta och bra funktioner som exempel kan nämnas att man i Joomla kan installera mänger med tilläggskomponenter som hantering av formulär, bokningssystem, kopplingar mot Sociala Medier etc.

Det finns runt 7000 olika tillägg att välja där vissa är mycket bra och vissa är mindre bra. Prata med er webbyrå de ska ha koll på vilka tillägg som är bra respektive mindre bra. Grundstrukturen i Joomla är enkel men kan även vara komplex.


Vi brukar säga så här, en hemsida baserad på Joomla passar det lilla företaget mellan företag men även större företag. Joomla är helt klart en plattform man kan växa i. I första anblicken kan det ses som rätt stort och komplext vilket det också kan vara. Att välja en webbyrå som hjälper er på vägen är en viktig del i det hela, de har kunskapen att bygga en smart och för er och inte minst en rätt struktur. Oftast ska man som administratör av hemsidan endast behöva fokusera på att uppdatera med nya artiklar, ändra och ta bort, och är plattformen / hemsidan rätt gjord så är det en mycket enkel administration som erbjuds genom Joomla.

Joomla kan köras i flera språk, om jag inte minns helt fel så är Joomla översatt till 56 olika språk vilket normalt täcker behovet World Wide.
Systemet kan hantera flera nivåer av åtkomster, det normala förhållandet är två nivåer där man har en publik nivå och en skyddad nivå. Denna typ av hantering ger er på ett smart sätt skyddade delar men även publika.

Joomla plattformen erbjuder att man på ett någorlunda enkelt sätt kan SEO optimera sin sida, självklart krävs grundläggande SEO kunskaper för själva utförandet. För att nämna något så kan man med ett knapptryck aktivera sökvänliga URL,er vilket många köpesystem inte kan göra med mindre än att du köper en extra licens för det.


Man har att välja mellan en rad olika plattformar som Word Press, Drupal , Joomla, SiteDirect och många fler. Att välja rätt kan vara nog så svårt för den som inte är invigd. Tittar man på de tre största Open Soruce lösningarna så är det just World Press, Drupal och Joomla och det som skiljer dessa åt är rätt mycket men mycket grovt kan man utrycka sig så här. World Press är bäst anpassat för bloggare och för företag som inte kräver mycket funktion. Joomla är plattformen som passar det lilla företaget men även passar företag som vill kunna göra lite mer med just funktioner. Drupal är mer vänligt när det gäller att bygga komplexa lösningar och passar kanske inte den lilla företaget så bra.

Att få ner detta på några få rader är inte enkelt så denna är beskrivning är mycket grov. Får återkomma mer om detta i en kommande artikel.

Har ni några frågor - Skriv ett inlägg så ska vi efter bästa förmåga försöka svara på er fråga!

Vallagruppen AB - Webbsektion - Mikael Andersson

 


 

kontakta oss Vill ni veta mer?

Kontakta oss genom att skriva en fråga till oss, använd vårt enkla formulär eller skriv till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Självklart är ni varmt välkomna att ringa oss, vi finns för att hjälpa just er. Ring 013-473 20 20

Kontakta oss